Site Description

The Goodchild residence is a design collaboration with Paul Davis.

Located near Seattle’s Burke Gilman trail, this project is a new home for an active Seattle couple. It takes advantage of the width of a double lot and views of the lake, city and mountains toward the southwest.

Primary living and sleeping areas are located on the ground floor, allowing for the owners to stay in the house as their mobility decreases. The upper level is loft like, and has space for guests and an office.

The innovative form contains many elements that reduce its impact on the environment. Its orientation allows it to warm up quickly in the morning while minimizing its heat gain in the summer afternoon. The cold roof design, together with a high performance building envelope and efficient hydronic heating keep energy consumption to a minimum. Rainwater is collected into vast underground cisterns and water saving fixtures are used throughout.

The building form is high and open at the front, and steps down toward the back, making the backyard a quiet, private space. An angular roof form specifically responds to the interior space, while subtly referencing the conventional gable forms of neighboring houses.

 

Other Sites