N2. Contemporary Remodel with Chef's Kitchen

 Photo credit: Cindy Apple Photography

Photo credit: Cindy Apple Photography

Site Description

*Built Green, Water Conservation, Materials Efficiency, Design Innovation, Advanced Building Envelope

When these homeowners wanted to add another floor and update the odd layout of their pink Wallingford cottage, the best solution was a whole house remodel. Designed by CAST Architecture and Built by Model Remodel (both long-time members of the Northwest EcoBuilding Guild and green building advocates), the home was taken down to the foundation and rebuilt as a contemporary dwelling. Goals included: increasing the amount of natural light, giving the living spaces more height and creating a separate dwelling area in the basement. Pops of color inside and out give it character and reflect the personalities of the couple that lives there. The home centers around the huge chef’s kitchen with a massive, singe-slab quartz countertop and an adjacent, stainless steel prep area. The accordion doors open to transition the entire home into an outdoor living space that views out to the Fremont bridge and docks below. The homeowners cook a lot and love to entertain, so this space was to be the focal point of the home. With built in nooks for cutting boards and the array of eclectic cookbooks they own; the space is truly built to serve their needs.

The lower level is sectioned off so that family, friends or even renters could use the basement as a semi-separate dwelling unit with its own bed, bath and side door. The upper level is one large master suite. You enter through a full-height, 220lb door that disappears into the wall upon opening. This technical feat was the brainchild of architect Forrest The bedroom details are what makes it so special: a reclaimed wood wall using lumber from the old home’s deck and in-wall lighting illuminating the ceiling. The master bath is a playful spa bathroom with in-shower bathtub. A unique blend of multi-colored subway tiles and hexagon star tiles—it’s fun, but feels modern and clean. The ipe floor in the shower is extremely durable and resistant to rot. In tandem with the rainfall shower head, it’s as close as you can get to bathing in the rainforest without heading over the Olympic Peninsula. The home is practical, personal and a shining example of a Seattle remodel executed thoughtfully. It was built to conserve energy and water, while obtaining a recycling rate of over 70% during the building process